Tongva

Infotaula grup humàTongva
Gabrielino

James Rosemeyre (nascuda Narcisa Higuera), fotografiada en 1905, fou un dels darrers parlants fluents de tongva. Fou informant de l'etnògraf Clinton Hart Merriam i font de l'endònim Tongva.[1]
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Població total1.775 (2000)[2]
LlenguaTongva (†), anglès, castellà
ReligióAnimisme, cristianisme
Grups relacionatsserrano, kitanemuk.[2]
Geografia
EstatEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Regions amb poblacions significatives
(California Califòrnia, EUA

Els tongva són uns amerindis de Califòrnia que vivien a la conca de Los Angeles i les Illes Santa Bàrbara, en una àrea d'aproximadament 10.000 kilòmetres quadrats.[1] Els tongva també són coneguts com a gabrieleño, fernandeño, i nicoleño, noms europeïtzats que van ser assignats als tongva després de la colonització espanyola. Gabrieleño i fernandeño deriven dels noms missions espanyoles de les missions construït sobre o prop del territori les tribus, la Missió de San Gabriel Arcángel i Missió de San Fernando Rey de España, respectivament, mentre que nicoleño es deriva de l'illa Sant Nicolau. Juntament amb els seus veïns chumash, els tongva eren el poble amerindi més poderós del sud de Califòrnia. En el moment del contacte amb els europeus el seu nombre podia arribar a ser de 5.000 a 10.000 individus.[1] Vivien a les terres baixes al llarg de la costa sud de Califòrnia, en el territori anomenat Puvungna.

  1. 1,0 1,1 1,2 Lepowsky, M.. «Indian revolts and cargo cults: Ritual violence and revitalization in California and New Guinea». A: Michael E. Harkin. Reassessing revitalization movements: Perspectives from North America and the Pacific Island. Lincoln, NE: University of Nebraska Press, 2004, p. 1–61. ISBN 9780803224063. 
  2. 2,0 2,1 "Kitanemuk." Arxivat 2013-11-02 a Wayback Machine. Four Directions Institute. Retrieved 28 Nov 2012.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search